PRESS COP
 
Picture
Persaingan sengit daripada EA Sports dan juga Konami !
Baiklah! Post pertama Mat Gadget dalam slot Games Gempak! Di sini Mat Gadget akan mengetengahkan persaingan 2 game bola sepak yang tak reti-reti nak mengalah, ada saja yang tak kena! Kedua-dua games ini mula menggegarkan pasaran games dunia pada pertengahan tahun 2010, namun masih mendapatkan sambutan yang hangat sehingga hari ini. Dengan penampilan mantap dari kedua-dua game, mari kita lihat review untuk games tersebut.

Pro Evolution Soccer 2011 (PES 2011 @ World Soccer : Winning Eleven 2011)
Picture
PES 2011 dari Konami
Mula diterbitkan pada tahun 2011, PES 2011 sangat dinanti-nantikan peminat setia PES. Dengan gaya permainan yang serba baru, PES 2011 tampil tampil dengan gah menemui peminat pada 30 September 2010.Mat Gadget juga adalah antara yang terkejut dan terpegun dengan perubahan mendadak pada PES 2011, sama sekali berbeza dengan PES 2010 sebelumnya.

GAMEPLAY : Jauh berbeza dengan permainan PES dalam generasi sebelumnya. Kawalan bola dan hantaran yang memerah keringat pemain untuk memahami rentak dan corak yang serba memeningkan mencabar pemain untuk berhadapan dengan sesuatu yang baru. Namun bagi pemain yang kreatif dan pandai mengambil peluang, corak serangan yang lebih teratur mampu memperkotak-katik kan jentera pertahanan pihak lawan. Namun begitu, perlu diingatkan AI PES 2011 tidaklah se-"bijak" dulu, di mana mereka kali ini tampil dengan pertahanan yang lebih kebal, sekaligus menyediakan cabaran kepada pemain.

PENAMPILAN : Permintaan grafik yang tinggi telah menampilkan imej dan kualiti permainan yang jitu dan tidak rigid. Kawalan bola, pergerakan pemain dan bola, stadium, semuanya dilakukan secara teliti dan mantap, bergantung kepada prestasi jentera permainan pemain. Namun Konami masih lagi gagal menampilkan yang terbaik dari segi emosi muka pemain, yang jelas ditampilkan pada FIFA 11. Namun kreditasi harus diberi atas kelicinan grafik yang ditampilkan ketika pemain menggelecek dengan skil-skil.

PERMINTAAN : Sesuatu yang agak menyusahkan apabila kedua-dua PES 2011 dan FIFA 11 menampilkan grafik yang tinggi, sekali gus memerlukan wang yang lebih untuk membeli Kad Grafik dan RAM yang baru bagi menampung permainan ini. Walau bagaimanapun, mari kita lihat keperluan minima untuk bermain PES 2011 pada komputer anda.

Intel Processor-Core 2 Duo E4400 2.0GHz
AMD Processor-Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
Nvidia Graphics Card-GeForce 7900 GT
ATI Graphics Card-Radeon HD 5550 512MB
RAM (Memory)-2 GB
Hard Disk Space-8 GB
Direct X-9
 (untuk melihat sama ada komputer anda mampu bermain PES 2011, sila layari ---> http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=951&game=Pro%20Evolution%20Soccer%202011weeblylink_new_window

KELEMAHAN : Tak ubah-ubah dari dulu, PES 2011 masih lagi dengan masalah lesen dari FIFA. Maka, dengan kata lain, anda tak akan dapat bermain sesetengah pasukan seperti Arsenal dan juga Manchester City dengan nama yang sebenar (Arsenal menjadi North London, dan Manchester City menjadi Manchester Blue <---- ???????? ). Selain itu, emosi yang statik ditampilkan muka pemain walaupun ketika menyambut gol agak menyakitkan hati. Namun antara kelemahan yang dapat dibaiki seperi suara commentator yang kini lebih bersemangat, tak seperti dulu (kaku dan selalu mengulang perkara sama).
SAMBUTAN : Memperolehi sambutan yang agak baik daripada web-web pengkritik. Mendapat skor 9/10 di IGN, menandakan resepsi yang baik dari peminat. Tahniah diucapkan, Konami!

FIFA 11
Picture
FIFA 11 dari EA Sports
EA Sports tampil dengan FIFA 11 pada tarikh 28 September 2010, memberikan tentangan yang hebat kepada PES 2011. Juga boleh didapati di pelantar PS2, PS3, PSP, Xbox 360 (PES 2011 juga boleh didapati untuk pelantar tersebut), FIFA 11 mengemukakan cara permainan yang mirip PES 2011, namun tetap berbeza dari segi corak permainannya dan juga mod-mod permainan lain yang menarik.

GAMEPLAY : FIFA 2011 menampilkan mod permainan yang lebih berbeza. Kali ini dalam mod "Be A Pro", pemain juga boleh bermain sebagai penjaga gol, sekali gus membolehkan sistem permainan 22 orang pemain dalam permainan "Be A Pro" secara online. Selain itu, tidak banyak beza antara PES 2011 dengan FIFA 11, cuma Mat Gadget lebih suka bermain mod "Manager Mode" yang ditampilkan FIFA 11 berbanding "Master League" yang ditampilkan PES 2011 disebabkan permainan yang lebih fleksibel sebagai jurulatih pasukan.

GRAFIK : Tidak berbeza dengan PES 2011, FIFA 11 juga memerlukan grafik yang tinggi bagi menyokong paparan yang cantik dan juga lancar. Mat Gadget gagal bermain FIFA 11 di komputer Mat Gadget kerana keperluan untuk menjana grafik yang tinggi (kawan-kawan boleh memeriksa kemampuan komputer masing-masing untuk bermain FIFA 11 di segmen KEPERLUAN di bawah)

KEPERLUAN : Mat Gadget akan berterus-terang, FIFA 11 memerlukan komponen-komponen berprestasi tinggi bagi menjalankan permainan FIFA 11. Pun begitu, mari kita pantau keperluan minima FIFA 11.

Intel Processor-Core 2 Duo E6600 2.4GHz
AMD Processor-Athlon 64 X2 Dual Core 5600+
Nvidia Graphics Card-GeForce 8800 GT 256MB
GFX CardATI Graphics Card-Radeon HD 3870
RAM (Memory)-2 GB
Hard Disk Space-4.5 GB
Direct X-9
(untuk melihat sama ada komputer anda mampu bermain FIFA 11, sila layari --->
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=950&game=FIFA%202011weeblylink_new_window


KELEMAHAN : FIFA 11 masih mempunyai beberapa kelemahan seperti corak permainan yang lebih sukar jika dibandingkan dengan PES 2011. Selain itu gol jarak jauh dan sepakan percuma yang terlalu mudah juga membuatkan FIFA 11 sedikit tempang dari beberapa segi. Secara keseleruhan, masih ada yang perlu dibaiki oleh EA Sports untuk memantapkan lagi FIFA.
SAMBUTAN : Tidak banyak beza dengan PES 2011, FIFA 11 mendapat markah 8.5 / 10 di IGN, dan juga 9 / 10 di GameSpot, lantas menunjukkan persaingan sengit antara kedua-dua produk ini. Tahniah juga diucapkan kepada EA Sports !

KESIMPULANNYA Mat Gadget sangat berpuas hati dengan kedua-dua game ini. Masing-masing menunjukkan potensi grafik dan corak permainan yang mantap. Secara personal, Mat Gadget memilih FIFA 11 daripada PES 2011, namun begitu Mat Gadget meletakkan pilihan pada rakan-rakan untuk menentukan game mana yang lebih baik. Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam segmen Gadgeteer nanti!
 


Comments

mamat aqil

Wed, 20 Apr 2011 03:56:53

fifa lg best...

 

Mat Gadget

Sat, 23 Apr 2011 01:01:04

aqil : yeke? mane tau? main dah?

 

Sun, 29 May 2011 06:30:47

main pes 2011 kat laptop, grafik ok r... klu pes 2011 leh main kat lptop, rasa2 fifa lepas x? grafik fifa & pes mana lg power?

 

pijan

Mon, 30 May 2011 02:08:40

fifa lagi power....fifa memerlukan graphic 2x drpda pes 2011...

 



Leave a Reply