PRESS COP
 
Picture
                    Pada  16 Mac 2011, kumpulan pelajar semester 3 kolej Pembantu Perubatan Seremban (KPPS), K76 telah mengadakan lawatan ke Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) yang terletak di Sungai Buloh. Lawatan yang disertai oleh 73 orang pelajar dengan diiringi oleh dua orang pengajar iaitu En. Azman dan En. Hamzah bin Yan ini bertujuan untuk mendedahkan pelatih Penolong Pegawai Perubatan kepada keadaan sebenar penyakit kusta dan rawatannya. Perjalanan bermula pada 7.45 pagi dengan 2 buah bas kolej dan tiba di sana kira-kira jam 9.15 pagi.

                     Ketibaan  pelatih disambut dengan hujan renyai-renyai. Pada awalnya, para pelatih dibawa ke dewan untuk mendengar taklimat berkenaan Pusat Kawalan Kusta Negara. Pada pukul 10.00 pagi, semua pelatih dijamu dengan makanan yang disediakan oleh pihak PKKN sebelum sesi taklimat kedua bermula. Sebelum penemuan ubat dapsone, perawat menggunakan biji buah ketapang yang dihancurkan untuk merawat pesakit kusta disini. Biji buah ketapang yang dihancurkan ini akan dicampurkan dengan minyak kelapa dan disapukan pada lesi di kulit akibat kusta tersebut. Selepas dua bahagian taklimat ini, pelatih-pelatih dibawa melawat wad-wad yang menempatkan para pesakit kusta.

                      Wad-wad tersebut dihuni oleh kebanyakan mereka yang berumur lebih 50-an kerana pusat ini hanya mengendalikan pesakit yang dimasukkan ke tempat tersebut sebelum tahun 1969 dan sebelum rawatan MDT ( Multiple Drug Therapy ) bagi kusta diperkenalkan. Selepas lawatan tersebut para pelatih berkesempatan melawat tapak semaian dan tanaman yang diuruskan oleh penghuni atau warisnya di sini. Terdapat pelbagai jenis bunga-bungaan seperti orkid, kaktus, bunga kertas, bonsai dan pelbagai lagi yang dijual di sini pada harga yang berpatutan.

                      Kira-kira sejam lawatan ke tapak tanaman ini, maka berakhirlah lawatan ke Pusat Kawalan Kusta Negara di Sungai Buloh ini dan bermulalah perjalanan pelatih untuk pulang ke kolej mereka semula. 
 


                                                                                                        Idaham Hamdan
                                                                                                                    K76
                                                                                                         Love-peace-fun

 

Benarlah kata pepatah, Jauh perjalanan Luas pemandangan. Itulah yang kami dapat gambarkan ketika menjalani klinikal di unit psikiatri di Hospital Permai,Johor bahru.Setelah menjalani klinikal selama 4 minggu,pelbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran baru yang kami perolehi ketika di sana. Sebagai tanda penghargaan kepada pihak hospital, kami telah mengadakan satu program bersama pesakit HPJB. Seramai 18 orang pelatih kumpulan 75 (kumpulan kedua Unit Psikiatri ) dan 22 orang pesakit yang terdiri daripada 4 orang pesakit perempuan dan 18 pesakit lelaki  terlibat dalam program ini. Program  ini diadakan pada hari khamis, 3 hb 3 2011 bertempat di wad L1. Objektif program ini dilakukan adalah untuk mempereratkan hubungan antara pesakit dan pelatih, mewujudkan sikap kerjasama dalam melakukan aktiviti, serta memupuk tumpuan dan focus pesakit dalam melakukan aktiviti di samping mengurangkan “stressor” yang dialami oleh pesakit.

Berikut merupakan aturcara program:

             8:30 : ketibaan dif jemputan dan peserta

             9:00 : acara sukaneka bermula
  • Boling padang
  • Pingpong dan bola
  • Isi air dalam botol

           10:30 : rehat

           11:00 : sukaneka-
  •                 Musical chair
  •                 Kotak beracun

           11:30 : sesi penyampaian hadiah dan gotong royong

Sepanjang aktiviti yang dilakukan, para peserta dan pelatih dapat bekerjasama dan memberi komitmen yang baik bagi memastikan aktiviti berjalan dengan lancar. Kelihatan semua  peserta dan pelatih gembira dan suasana yang meriah kadang kala diselangi dengan gelak tawa riang dan jeritan semangat daripada penyokong setiap wad. Aktiviti yang paling menarik ialah kotak beracun. Dalam kotak tersebut  terdapat beberapa  “task” yang diberikan yang diiringi dengan muzik. Kami terhibur dengan “task” yang dilakukan oleh pesakit bersama  pelatih pilihan mereka  seperti nyanyian lagu kegemaran, tarian pop yeah – yeah,  tarian twist, cara memujuk kekasih dan aksi mat rempit di jalanan. Dari situlah kami dapat melihat bakat yang dimiliki bukan sahaja oleh pesakit tetapi juga dari pelatih.

Sesi penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Encik Mahati iaitu merupakan Penolong Pegawai Perubatan U32 yang diiringi oleh saudara David Balie selaku pengerusi Program Sedetik Bersama Abadi Selamanya. Wakil setiap wad telah diberikan hamper sebagai cenderahati bagi  menjayakan program tersebut. Sesi bergambar telah diadakan selepas penyampaian hadiah dan sebagai penutup program para pelatih bergotong royong membersihkan sekitar kawasan wad.

                                                                                                                                Pelangi Jingga
                                                                                                                                love peace fun