PRESS COP
 
Rabu, 20 oktober 2010 :

Kolej Pembantu Perubatan Seremban telah mengadakan Malam kesian 1 Malaysia anjuran kumpulan 75. Program ini berlangsung di Auditorium kolej pembantu perubatan seremban yang tersergam indah dengan dekorasi yang baru khas untuk malam tersebut.

        Majlis ini dimulakan dengan pelatih2 memenuhkan tempat duduk sementara kedatangan pengajar2 dan pengarah kolej iaitu Sir Yong Kong Keng. Majlis ini dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku dan juga Kami Sedia Membantu. Amar, Razen, dan Ida Amira telah menjadi pengacara untuk malam tersebut. Mereka cuba untuk berdialog  dalam bahasa india, cina dan juga bahasa melayu kerana ketiga2 kaum ini merupakan kaum majoriti yang telah wujudnya sejak kemerdekaan lagi. 

             Majlis diteruskan lagi dengan ucapan daripada ketua program iaitu saudara Muhammad Azrin Nasri yang juga merupakan Penghulu Kumpulan 75. Dalam ucapan tersebut dinyatakan juga objektif atau tujuan majlis ini dianjurkan. Majlis ini diadakan adalah bertujuan untuk merapatkan kan lagi hubungan silaturahim antara senior dan juga junior. Tambahan pula kumpulan 75 bakal meninggalkan kolej kerana mereka bakal di "posting"kan di klinikal yang terpilih. Sebelum mereka meninggalkan kolej mereka inginkan satu kenangan yang bakal dikenang buat selamanya. Majlis perasmian  ini dirasmikan oleh En. Yong Kok Keng. Beliau tidaklah berucap dengan panjang lebar cuma yang dinyatakan beliau amat bersetuju dengan program ini dan amat berharap ikatan persaudaraan tidak akan mati terkubur di kolej ini sahaja. 
Picture
Tepat pukul 9.00 malam, majlis diteruskan lagi dengan acara persembahan pembuka tirai daripada kumpulan 76 dengan persembahan dikir barat yang cukup mengamatkan bagi  opening pembukaan pada malam itu. Berpakaian berbaju melayu hitam, dengan selempang  kain pelekat menambahkan lagi ke “handsome”man mereka. Ditambah pula, dengan mainan alat muzik yang cukup memukau. Gaya persembahan mereka pula adalah lain daripada yang lain. Seolah-olah mereka mendapat inspirasi daripada sebuah rancangan realiti tv. Mereka membawa lagu budi bahasa (agaknya) yang menjadi tema untuk majlis tersebut, dialek yang digunakan pula tidaklah begitu pekat, agar mudah lagu tersebut difahami oleh mereka yang mononton. Dalam lirik lagu tersebut mempunyai seribu erti maksud yang tersembunyi bagi mereka yang menghayati lagu tersebut. Acara seterusnya, cabutan bertuah diadakan. Acara ini akan diselang-selikan dengan persembahan daripada ketiga- tiga kumpulan. Seterusnya, persembahan tarian bollywood daripada kumpulan 75 dan 77. Gerak tari yang dialunkan bagaikan penari professional. Walaupun hanya berlatih kurang daripada 6 jam sahaja dan terdapat cacat cela tetapi  syabas presscop ucapkan kerana sudi melibatkan diri di saat- saat akhir.  Persembahan ketiga daripada kumpulan 77 iaitu persembahan transformasi paluan kompang. Paluan yang kedengaran telah menaikkan lagi seri pada malam tersebut, mereka membawa lagu rakyat iaitu “jet-jet semut sapa sakit naik atas” dan juga selamat pengantin baru. Berpakaian berbaju melayu warna warni dan seluar lipat sehingga buku lali menampakkan lagi ciri-ciri tradisonal masyarakat kampung. Bak kata perpatah “tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas”. Sebelum itu, persembahan nasyid dengan lagu mereka yang dicipta sendiri oleh ahli kumpulan nasyid tersebut.

Sekarang tibalah masa yang ditunggu-tunggu oleh semua iaitu “time to karaoke”. Penglibatan adalah terbuka kepada semua pelatih dan juga tenaga pengajar. Mereka hanya perlu mendaftarkan nama dan berikan tajuk lagu yang bakal mereka nyanyikan. Nyanyian boleh dalam bentuk solo, duet atau berkumpulan. Perserta pertama yang mendaftarkan diri iaitu iskandar dan juga azoie dari kumpulan 76 telah membawa lagu Gemuruh daripada Faizal Tahir . Mereka cuba untuk mengayakan seperti faizal tahir dengan pemakaian t-shirt “ supermen” sebagai gimik. Acara untuk karaoke ini berterusan sehinggalah pukul 11.15 minit malam . Acara seterusnya adalah penyampaian cenderahati kepada mereka yang telah melakukan persembahan . Cenderahati yang disampaikan adalah berbentuk hamper. Setelah tamat penyampaian cenderahati, majlis bersurai tepat pada pukul 11.30 malam.


                                                                                                             ~ Weera Putra  K 76 ~

Picture
 
Isnin 18 oktober 2010 :

Seperti yang diketahui semua, berlangsungnya Mesyuarat Majlis Tertinggi Pelath (MTP) sesi 2009/2010 kali ke-32 dan turut berlangsung juga Pilihanraya Perwakilan MTP bagi sesi 2010/2011. 
      Suasana dalam auditorium menjadi panas apabila sesi soal menjawab antara ahli MTP dengan para pelatih dibuka. Segalanya berlaku dengan  pantas apabila bertubi-tubi soalan dibangkitkan oleh para pelatih kepada ahli MTP bagi mendapatkan kepastiaan segala yang berlaku ketika di bawah tampuk pemerintahan MTP 09/10. Ada yang bangkit mengajukan soalan mengenai kebebasan pelajar perempuan, ada pula yang bertanyakan mengenai soal duit buku dan ada juga yang bertanyakan keuntungan yang mereka dapat setelah berkhidmat dalam sesebuah kelab di dalam kolej sedangkan kelab tersebut bawah MTP. Nampak rumit apabila berada sendiri di dalam mesyuarat tersebut. Namun begitu, setiap persoalan yang dibangkitkan masih lagi mampu ahli MTP menjawabnya cuma mungkin tidak dapat memberi kepuasan secara keseluruhan kepada para pelatih. Walau bagaimanapun syabas diucapkan kepada ahli MTP 09/10 kerana mampu menangani keriuhan di dalam auditorium dengan baik. 
      
Picture
Calon MTP K76 cuma 4 yg berjaya...Sureen cube lg!!
          Berpatah balik, sebelum mesyuarat tersebut berlangsung, para pelatih dari sem 1 hingga sem 6 telah melakukan tugas mereka untuk mengundi calon-calon ahli MTP yang baru bagi sesi 10/'11. Seramai 10 orang calon yang telah bertanding, 5 dari kumpulan 76 iaitu, 4 dari kumpulan 77 dan 1 orang dari kumpulan 74, "the only one senior!" Namun pelatih hanya dibenarkan mengundi 6 dari 10 orang calon sahaja. Siapakah yang harus diundi?? Terpulang kepada para pelatih kerana mereka yang menetukan siapa yang layak menjadi pemimpin mereka dan bergelar ahli MTP sesi 2010/2011. Setelah selesai mesyuarat MTP tersebut, beralih pula kepada pegumuman keputusan undian oleh Pengerusi Majlis iaitu, Amar dari K75. 
       Enam calon yang berjaya bergelar ahli MTP yang baru bagi sesi 2010/2011 ialah Azian Bte Mohamad K76 dengan mendapat undian yang tertinggi iaitu 184, Mohamad Azwan Kasimi Bin Che Abdul Ghani K76 undian kedua tertinggi dan Saiful Nizam Bin Sairi daripada K76 juga mendapat undian ketiga tertinggi. Lagi tiga orang calon yang berjaya ialah Azawan Bin Mohd Khairan K76, Fakhriyyah Bte Hamad@Ahmad Lutfi dan Mohd Hafizuddin Bin Ishak daripada K77. Tahniah kepada enam calon yang berjaya dan kepada yang tidak berjaya diharapkan mencuba pada hari pilihanraya pada tahun depan.
       Semoga ahli MTP sesi 2010/2011 yang baru ini mampu memberi perubahan yang positif kepada para pelatih dan kolej sendiri. Seterusnya menjadi contoh kepada para pelatih dari segi akademik, kokurikulum mahupun disiplin dan tugas yang digalas hendaklah dilaksanakan dengan penuh amanah serta ikhlas bukannya harapkan pagar, pagar makan padi. 
                                                                                                                           ~ Pudin Xococ k76 ~Picture
Calon MTP K77 dari depan Mu'ammar, Afifuddin, Hafizuddin, Fakhariyyah..
 
Pihak Press Cop ingin MEMINTA MAAF kepada Jabatan Anatomi, UKM di atas kekeliruan yang ditimbulkan semasa penyiaran artikel ini. Dengan ini, kami mengambil keputusan untuk memadam artikel ini secara keseluruhan bagi menjaga nama baik Jabatan Anatomi UKM. Pihak kami MENGAKU telah memberikan maklumat yang SALAH dan TIDAK TEPAT dan ini TIDAK menggambarkan SAMA SEKALI penerangan yang telah diberikan oleh pegawai bertugas pada ketika itu. Kekeliruan yang timbul adalah disebabkan pihak Press Cop yang tidak peka dengan sensitiviti berita yang disiarkan. Pada masa yang sama, kami ingin menegaskan bahawa halaman web ini bukanlah halaman web rasmi kolej kami dan kami TIDAK mewakili kolej ini. Kami akan  belajar dari kesilapan ini dan berharap hubungan baik antara kolej dan pihak Jabatan Anatomi tidak terjejas berikutan insiden ini. Sekian. Wassalam.
 
Picture
mmg best dpt bangunan baru...hehe
Rabu, 13 Oktober 2010 

Kolej Pembantu Perubatan telah mengadakan gotong-royong perdana peringkat kolej. Aktiviti ini disertai oleh Pelatih Penolong Pegawai Perubatan Kumpulan 75, 76, 77 serta tenaga pengajar dan kakitangan kolej. Aktiviti ini bermula pada pukul 2.00 petang dengan pemberian taklimat serta  pembahagian pelatih-pelatih setiap kumpulan kepada dua kawasan tugas iaitu membersihkan  kawasan kolej dan mengangkut perabot-perabot ke dalam asrama baru pelatih perempuan. Setiap pelatih menjalankan tugas dengan sempurna. Suasana pada hari tersebut sungguh cerah melancarkan lagi perjalanan aktiviti gotong-royong ini. Setelah bertungkus-lumus mengangkat barang, pelatih-pelatih dan tenaga pengajar diberi minuman dan kuih-muih untuk mengisi semula tenaga. Aktivti gotong-royong ini berakhir pada jam 5.00 petang.
                                                                                                                ~ ain 77 ~

Picture
bersatu kita teguh, bercerai kita roboh...
 
Seremban_13 oktober 2010

Bertempat di Auditorium Perdana KPPS, telah diadakan suatu Program Ceramah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit yang dianjurkan oleh Unit Kawalan Infeksi yang berpusat di Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan. Program ini turut juga dihadiri oleh barisan tenaga pengajar KPPS selain daripada pelatih-pelatih semester 1 sehingga pelatih-pelatih semester 3. 
     Jam 8.30 pagi majlis bermula hingga 9.30 pagi dengan ceramah pertama “Kawalan dan Pencegahan Penyakt Berjangkit” oleh Dr. Hamizan Iqbal Bin Abd. Halim,  PPKPK ,JKNS. Beberapa perkara yang dijelaskan oleh beliau ialah: 

  a)
      ‘meja keramat’. Maksud beliau ialah  meja yang penuh dengan maklumat sama ada berkaitan dengan aduan gejala pesakit atau pun penyelesaian kepada masalah mereka. Jika kita pastikan ‘meja’ ini ada ketika kita bertugas, mungkin kita mampu memberi pertolongan kepada masyarakat dengan perkhidmatan yang cemerlang.

b)
       “Kenapa masyarakat datang ke klinik atau pun hospital??” Itulah persoalan yang dibangkitkan oleh beliau kepada semua pelatih di dalam auditorium tersebut. Persoalan yang dibangkitkan dijawab sendiri olehnya. Beliau menyatakan masyarakat datang adalah unntuk berjumpa dengan MA iaitu kita untuk mendapatkan rawatan dan mengadukan masalah kesihatan yang di alami oleh mereka.

c)
       Notifikasi bagi semua 26 kes penyakit berjangkit mesti dibuat dan dihantar ke pihak atasan. Hal ini adalah penting kerana dapat kita melakukan rawatan awal dan melaksanakan pencegahan awal dengan segera.
Picture
Ceramah disampaikan oleh Dr. Hamizan Iqbal Bin Abd. Halim
    Seterusnya jam 10.30 hingga 11.30 pagi ceramah disampaikan oleh En. Razali Bin Hashim, Pengelola Rawatan Tuberkulosis (TB) dengan tajuknya ialah Kawalan dan Pencegahan Penyakit TB. Beliau menerangkan kepada kita apakah itu tuberculosis? Bukan itu sahaja, beliau menjelaskan tanda dan gejala serta klasifikasi penyakit tuberculosis ini. Pada jam 11.30 hingga 12.30 tenghari diteruskan dengan ceramah yang disampaikan oleh En. Mohamad Suhaimi Bin Adam PPKPK, JKN Negeri Sembilan denga tajuknya Notifikasi Kes Penyakit Berjangkit (Akta 342). Akta 324 merupakan satu akta mengenai pencegahan dan pengawalan penyakit berjangkit yang dikuatkuasakan pada 1988.

     Tuntasnya, antara intipati yang terkandung di dalam program ceramah kesihatan ini ialah Strategi Kawalan Penyakit yang merangkumi Surveillance(PENGAWASAN) , Pengesanan awal & notifikasi kes , Tindakan kawalan & pencegahan dalam kadar segera, Pengesanan kontek, EIP, dan Perundangan (PENGUATKUASAAN).Antara tujuan dan objektif penganjuran program ceramah kesihatan ini ialah untuk memberi pendedahan kepada pelatih-pelatih berkenaan Strategi Kawalan Infeksi selain daripada menerangkan tentang 26 penyakit berjangkit yang perlu dinotifikasikan kepada Jabatan Kesihatan. Di samping itu, antara objektif lain ialah menerangkan golongan yang berisiko mendapat penyakit berjangkit dan juga menerangkan tanggungjawab pelatih-pelatih apabila sudah bergelar Penolong Pegawai Perubatan nanti.Program ceramah kesihatan ini telah tamat pada jam 12.30 tengah hari dan program ini disifatkan sebagai suatu pendedahan yang berguna kepada pelatih-pelatih kolej kita.

                                                                                                                                       ~ faez adys 76 ~
 
Picture
wah! En. Sarajol mmg bersemangat patriotik...syabas!!
SEREMBAN_30 Ogos 2010, Hospital Tuanku Jaafar telah mengadakan Majlis Ambang Merdeka sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-53. Majlis ini turut dimeriahkan dengan kehadiran tenaga pengajar dan pelatih-pelatih dari Kolej Pembantu Perubatan Seremban. Turut berlangsung adalah majlis berbuka puasa, tayangan perdana filem Hati Malaya 1957 dan lain-lain lagi.                                                                           ~ fakha 77 ~
Picture
bersemangat pelatih kump.77 mengibarkan bendera...