PRESS COP
 
Picture
                 12 febuari 2011, bersamaan hari sabtu, Biro Agama, Kerohanian,  dan Persatuan Silat Cekak  telah mengadakan satu Program Kursus Pengurusan Jenazah. Program ini telah diakankan di luar kawasan kolej iaitu di Surau Al - Ansar Taman Coral Height. Seramai 70 peserta telah mengikuti program tersebut. Peserta kursus telah bertolak meninggalkan kolej tepat pada pukul 7.45pagi dengan menaiki 2 buah bas dan sebuah van. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Setelah tibanya kami di surau tersebut, pendaftaran dimulakan. Tepat 8.30 pagi slot pertama diisi dengan kelas teori tentang pengurusan jenazah.

   Antara perkara yang bincangkan adalah:

             1.       Adab menziarahi orang yang sakit  
             2.       Tanda- tanda kematian sudah hampir
             3.       Perkara –perkara yang dituntut kepada seorang muslim yang   
                         naza’
            4.       Perkara yang perlu dilakukan kepada jenazah
            5.       Perkara yang wajid dilakukan kepada orang mati
            6.       Peralatan mandi jenazah

                Slot pertama ini telah berakhir pada pukul 9.15 pagi.Seterusnya sesi soal jawab selama 15 minit sebelum peserta dibebaskan umtuk menikmati sarapan pagi yang telah disediakan oleh pihak surau. Makanan yang disediakan:

Picture
             
             1.       Bihun goreng
             2.       Kuih seri muka
             3.       Karipap
             4.       Air teh dan  teh tarik
  Masa rehat yang diperuntukkan adalah 30 minit sahaja sebelum slot kedua yang bakal menyusul.

Picture
.

Picture
               Slot kedua ini lebih kepada praktikal atau amali mengenai cara memandikan, mengapankan jenazah bagi lelaki dan juga perempuan. Untuk menampakkan keadaan lebih realiti ustaz tersebut telah memilih salah seorang peserta untuk dijadikan model  bagi cara mengapankan. Sebelum jenazah tersebut dimandikan peralatan mandi mahupun peralatan  mangapankan hendaklah disediakan dengan secukupnya agar proses seterusnya berjalan dengan lancarnya.

             Semasa  fasa menyediakan  peralatan mengapankan kerjasama, kesabaran dan ketelitian amat diperlukan. kerana dalam situasi sebenar, waris si mati akan memerhatikan segala gerak- geri orang yang mengelolakan pengurusan jenazah tersebut. Ini akan menampakkan keiklhlasan orang tersebut menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh waris si mati.

           Tepat pukul  12.00 tengahari slot kedua selesai dengan jayanya. Pelbagai soalan yang diutarakan oleh peserta yang mengikuti khursus tersebut dan semua soalan yang diajukan telah dijawab dengan sempurnanya. Program tersebut telah tamat tepat pukul 12.15pm. Sebagai kenang-kenangan,diadakan sesi ber gambar beramai-ramai. Selepas itu,kami menaikki bas untuk beransur pulang ke kolej  dan berharap program sebegini lagi akan diakan lagi di masa akan datang…Sekian 


                                                                                                                                
                                                                                                                                   Weera putra k76
                                                                                                                                  “Love, Peace,Fun”
Leave a Reply.