PRESS COP
 

Benarlah kata pepatah, Jauh perjalanan Luas pemandangan. Itulah yang kami dapat gambarkan ketika menjalani klinikal di unit psikiatri di Hospital Permai,Johor bahru.Setelah menjalani klinikal selama 4 minggu,pelbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran baru yang kami perolehi ketika di sana. Sebagai tanda penghargaan kepada pihak hospital, kami telah mengadakan satu program bersama pesakit HPJB. Seramai 18 orang pelatih kumpulan 75 (kumpulan kedua Unit Psikiatri ) dan 22 orang pesakit yang terdiri daripada 4 orang pesakit perempuan dan 18 pesakit lelaki  terlibat dalam program ini. Program  ini diadakan pada hari khamis, 3 hb 3 2011 bertempat di wad L1. Objektif program ini dilakukan adalah untuk mempereratkan hubungan antara pesakit dan pelatih, mewujudkan sikap kerjasama dalam melakukan aktiviti, serta memupuk tumpuan dan focus pesakit dalam melakukan aktiviti di samping mengurangkan “stressor” yang dialami oleh pesakit.

Berikut merupakan aturcara program:

             8:30 : ketibaan dif jemputan dan peserta

             9:00 : acara sukaneka bermula
  • Boling padang
  • Pingpong dan bola
  • Isi air dalam botol

           10:30 : rehat

           11:00 : sukaneka-
  •                 Musical chair
  •                 Kotak beracun

           11:30 : sesi penyampaian hadiah dan gotong royong

Sepanjang aktiviti yang dilakukan, para peserta dan pelatih dapat bekerjasama dan memberi komitmen yang baik bagi memastikan aktiviti berjalan dengan lancar. Kelihatan semua  peserta dan pelatih gembira dan suasana yang meriah kadang kala diselangi dengan gelak tawa riang dan jeritan semangat daripada penyokong setiap wad. Aktiviti yang paling menarik ialah kotak beracun. Dalam kotak tersebut  terdapat beberapa  “task” yang diberikan yang diiringi dengan muzik. Kami terhibur dengan “task” yang dilakukan oleh pesakit bersama  pelatih pilihan mereka  seperti nyanyian lagu kegemaran, tarian pop yeah – yeah,  tarian twist, cara memujuk kekasih dan aksi mat rempit di jalanan. Dari situlah kami dapat melihat bakat yang dimiliki bukan sahaja oleh pesakit tetapi juga dari pelatih.

Sesi penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Encik Mahati iaitu merupakan Penolong Pegawai Perubatan U32 yang diiringi oleh saudara David Balie selaku pengerusi Program Sedetik Bersama Abadi Selamanya. Wakil setiap wad telah diberikan hamper sebagai cenderahati bagi  menjayakan program tersebut. Sesi bergambar telah diadakan selepas penyampaian hadiah dan sebagai penutup program para pelatih bergotong royong membersihkan sekitar kawasan wad.

                                                                                                                                Pelangi Jingga
                                                                                                                                love peace fun
pUaKeee....
3/18/2011

pengalaman mengusik jiwa...hehehe

Reply
mcm la lawa sangat!!!
3/18/2011

rindu larr dekat psy..L3 terutamanya...hahahahaha..

Reply
pelangi
3/18/2011

a lot of memoriess,,,laugh..sad...cry..happy..tireddd.
lalalalla

Reply
Mrs Ong
3/19/2011

Memang...best!!!

ReplyLeave a Reply.