PRESS COP
 
                                                 
                                                           Salam 1 Malaysia ...

 korang pernah dengar tak air sedap nih...Jus Epal Kasturi ?? ha..kali nih nyza nak share dengan semua macam mana nak buat air sedap nih! hehe ... 
  nyza terpikat dgn jus epal kasturi nie masa minum2 kat secret recipe..tapi tau je lah kan harga air kat situ berapa an..segelas jus nie rm 7..lum ++ dengan service tax n tax2 nyer...hu3..jadi sbb sedap sangat n nak minum sangat..balik search lah kat tenet nak buat air tu cemane..nih la yg di jumpainya...XD :-


Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 5 biji apple hijau
  • 9 biji asam boy
  • Gula
  • Ais batu
  • Air masak
  • 6 biji limau kasturi
Cara-cara ...

  1. Potong apple hijau dan buang bijinya.
  2. Blend bersama air dan gula
  3. Kemudian masukkan kedalam jug.
  4. Tuang jus tadi kedalam gelas perahkan limau kasturi 2 biji dan masukkan 3 biji asam boy dan ais.
  5. Anda boleh tambah gula ikut rasa selera anda
** kalo sorang2 nak minum reduce lah apple, limau ngn asam boi..kalo asam boi yu besar..makanye buh satu dlm gelas jus tu pun mencukupi dah..but seyes...i likeee jus nih...sdp bangat!....**

Picture
 
Puding Karamel 02/11/2011
 
      
        memang sedap puding nih!! nyza dah try, so nak simpan kat sini sebagai ingatan...
                     yang penting sbb nak kongsi dengan semua warga kpps...hehe
                 sape-sape yang baca kalo nak try  sile-sile kan lah..nyza galakkan..
                     biar sume orang dapat mencuba dan kepuasan rasa resepi nih.....=)


Bahan-bahan karamel :

100g gula

bahan-bahan utk pudingnyer lak:

100g gula

4 biji telur

500ml susu

Cara-cara membuatnye:

1. Pukul gula dgn susu

2. Pukul 4 biji telur di dalam bekas lain, kemudian campurkan dengan adunan gula dan susu.

3. Goreng gula utk buat sos karamel (pastikan digoreng dgn api perlahan sbb tak nak bg hangus)

4. Pastu tuangkan gula tadi yang dah cair tu kat dalam bekas..

5. Lepas tu tuangkan bahan puding tadi dalam bekas yg berisi sos karamel tadi..

6. Kukus selama 20-30 minit..

7. Pas angkat..jgn lupe sejukkan..sbb bl sejuk lg sedap tau!!

Okies..tue jer nak share untuk kali nih...kalo ade resepi baru lg yg simple nanti nyza post lagi kat cini k...

                                                            "Sweet's Nyza Diary"

Picture
ni lah dia rupa puding karamel nyza....hehe..=)
 
 
Picture
sedapnye...nyum...nyum...

Owh..ni resepi kek yang my student, Mahadi bagi..last weekend kat nyza..
dah try n people seriously its delicious!! =)
so sesape suri rumahtangga yg nak try..sile2..

BAHAN A :

1 cawan Serbuk Coklat
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis

**masak bahan2 ini hingga sebati dan sejukkan

BAHAN B

4 biji telur ayam (pukul yer..)

BAHAN C

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh sodium bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder

HIASAN

Colat masakan + susu cair + manik


Mari kita tgk cara-cara membuat kek ini:

1. Masak bahan A hingga sebati, kemudian tapiskan.
2. Masukkan bahan B (4 biji telur yang telah dipukul) dalam bahan A setelah sejuk
3. Masukkan bahan C & gaul hingga sebati
4. Masukkan dalam loyang & bungkus loyang dgn aluminium foil (elakkan wap terjatuh dalam loyang kek)
5. kukus kek coklat selama 1 jam atau 1 1/2 jam atau 2 jam
6. Selepas masak, hiaskan permukaan kek dengan coklat masakan cair dan hiasan manik...
                                                           Selamat mencuba....
                                                                     (^_^)



                                                        Sweet's Nyza Diary