PRESS COP
 
This is your new blog post. Click here and start typing, or drag in elements from the top bar.
Picture
Xperia™ mini pro

·         Perfect keyboard and smart functions for fast messaging

·         HD video and Reality Display with Mobile BRAVIA® Engine

·         Synch your email and view office documents on the go

Get your facts straight
Size92 × 53 × 18 mm
Screen480 × 320 pixels
Talk time (up to)5 hours 40 min
Weight136 g
Camera5 megapixel
PlatformAndroid 2.3



 
Minggu exam... 05/01/2011
 
Picture
shhh...
Berikutan dengan minggu exam yang menghampiri, Mat Gadget ingin mengucapkan SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN AKHIR. Dan bersempena dengan minggu exam ini, Mat Gadget ingin memohon maaf kerana terpaksa mengundurkan diri buat sementara waktu untuk memberi sepenuh tumpuan kepada peperiksaan. Mat Gadget ingin memohon maaf di atas segala kesilapan dan segala kesulitan yang dihadapi. Kita jumpa lagi di masa akan datang !
 
 
Picture
iPhone 4 yang serba canggih
Salam semua ! Mat Gadget kembali dengan segmen Gadgeteer : memilih Handphone terbaik. Di sini Mat Gadget akan mengupas semua perkara yang harus kawan-kawan nilai sebelum memilih dan membeli sesebuah Handphone. 

Tidak diragui memang ada banyak jenis Handphone diluar sana yang menarik hati. Dengan bentuk yang comel, skrin sentuh, paparan yang cantik serta fungsi yang canggih menyebabkan kita menjadi rambang mata untuk memilih Handphone yang terbaik dalam banyak-banyak Handphone.  Jadi Mat Gadget akan memberikan panduan kepada rakan-rakan tentang bagaimana kita harus memilih handphone yang terbaik sebelum membelinya !

1) MENCARI HANDPHONE YANG SESUAI DENGAN ANDA
Picture
jangan sampai pening !
Mencari Handphone yang diingini bukanlah mudah. Kawan-kawan harus menimbangkan dari segala segi, terutama minat jenis atau fungsi Handphone kawan-kawan.

Pertama sekali, kawan-kawan harus tahu apa kriteria utama yang harus ada pada handphone yang kawan-kawan cari. Misalnya, kamera yang baik, fungsi Wi-Fi, skrin sesentuh atau bentuk yang comel. Dengan mencari Handphone yang paling optimum dengan kemahuan kawan-kawan, Mat Gadget yakin kawan-kawan akan berpuas hati dengan Handphone pilihan kawan-kawan.

Kedua, kawan-kawan harus menilai sama ada handphone yang dipilih diterima umum atau tidak. Tidak semestinya Handphone yang kawan-kawan rasa baik di mata kawan-kawan diterima umum. Tanyakan pada kawan-kawan atau rujuk internet untuk mencari sebarang maklum balas daripada pengguna-pengguna lain di serata dunia. Kawan-kawan akan dijauhi daripada penyesalan jika kawan-kawan memantau sebarang masalah yang tidak diingini daripada pengguna yang sudah terkena !

Ketiga, kawan-kawan harus mempunyai lebih daripada satu pilihan Handphone. Contohnya, jika kawan-kawan inginkan Handphone yang mempunyai QWERTY keyboard, kawan-kawan boleh meletakkan beberapa pilihan seperti Blackberry Bold, Nokia E73 ataupun Samsung C6625. Dengan beberapa pilihan, kawan-kawan dapat menilai dan memilih Handphone yang paling sesuai.

2) NILAI HANDPHONE YANG INGIN DIBELI
Picture
joystick cursor yang bermasalah
Terdapat beberapa kriteria yang penting dalam menilai sesebuah Handphone. Mengetahui kriteria ini membantu kawan-kawan menggunakan Handphone dalam suatu jangka masa yang panjang tanpa rasa menyesal ataupun ketinggalan zaman.

Antara kriteria yang harus kawan-kawan tahu dalam sesebuah Handphone ialah jenis keypad Handphone tersebut. Handphone yang baik mempunyai keypad yang tahan lama, terutama dengan zaman kini yang memerlukan kita menaip SMS sepanjang hari. Antara keypad yang berkualiti adalah dari jenis QWERTY keypad. Mat Gadget kurang menggalakkan penggunaan touch keypad dan juga joystick cursor, yang berpotensi mempunyai masalah kerosakkan pada masa hadapan. Secara personal, Mat Gadget menyarankan kawan-kawan mengelakkan penggunaan Handphone jenis ini melainkan kawan-kawan yakin dengan potensi Handphone tersebut.

Picture
Handphone clamshell dan juga slide
Satu lagi perkara yang kawan-kawan harus ambil perhatian adlah dari segi bentuk Handphone tersebut. Tidak dinafikan kebanyakan bentuk Handphone pilihan kawan-kawan adalah comel dan bergaya. Namun harus diketahui di sini tidak semua bentuk mampu memberikan prestasi terbaik. Misalnya, bentuk "clamshell" dan juga "slide". Jika anda adalah seorang pengguna SMS yang tegar, harus diketahui penggunaan Handphone "slide" atau "clamshell" yang kasar mampu merosakkan "ribbon" atau wayar pada Handphone tersebut, yang membuatkan skrin tidak lagi memberikan sebarang paparan kepada kawan-kawan. Ia juga menelan kos mencecah ratusan ringgit jika kawan-kawan ingin membaiki tersebut, dan kawan-kawan akan mula memikirkan untuk membeli Handphone yang lain. Percayalah, Mat Gadget pun pernah mengalaminya. =)

3) MENILAI HARGA DAN KEWANGAN ANDA

Picture
Ada ongkosnya semua jadi om... =)
Tidak dapat diragui lagi sebelum mengeluarkan wang kawan-kawan untuk apa-apa tujuan sekalipun, kawan-kawan harus menilai bajet kawan-kawan sendiri. Untuk membeli sesebuah Handphone, setidak-tidak nya kawan-kawan akan membelanjakan wang mencecah ratusan ringggit, malahan ada sesetengah Handphone yang mencecah ribuan ringgit. Jadi kawan-kawan hendaklah menimbangkan perbelanjaan bulanan sebelum membeli Handphone pilihan ya!

Seperkara lagi yang kawan-kawan harus memberi perhatian adalah tentang harga Handphone tersebut. Adalah perlu untuk kawan-kawan melakukan tinjauan terlebih dahulu di kedai-kedai mahupun di dalam laman-laman web seperti http://www.lowyat.net/v2/weeblylink_new_window sebelum membeli Handphone pilihan kawan-kawan. Kawan-kawan boleh membandingkan harga Handphone pilihan seterusnya memilih premis terbaik bagi membeli Handphone pilihan masing-masing.

Mat Gadget sudah banyak mendengar cerita penipuan harga, kes-kes kerosakan Handphone yang terlalu kerap sepanjang berada di KPPS, lebih-lebih lagi produk di pasaraya Terminal 1. Mat Gadget harap kawan-kawan semua lebih berhati-hati di masa hadapan ya ! Kita jumpa di segmen Dokter Gadget di masa akan datang!


 
 
Picture
Persaingan sengit daripada EA Sports dan juga Konami !
Baiklah! Post pertama Mat Gadget dalam slot Games Gempak! Di sini Mat Gadget akan mengetengahkan persaingan 2 game bola sepak yang tak reti-reti nak mengalah, ada saja yang tak kena! Kedua-dua games ini mula menggegarkan pasaran games dunia pada pertengahan tahun 2010, namun masih mendapatkan sambutan yang hangat sehingga hari ini. Dengan penampilan mantap dari kedua-dua game, mari kita lihat review untuk games tersebut.

Pro Evolution Soccer 2011 (PES 2011 @ World Soccer : Winning Eleven 2011)
Picture
PES 2011 dari Konami
Mula diterbitkan pada tahun 2011, PES 2011 sangat dinanti-nantikan peminat setia PES. Dengan gaya permainan yang serba baru, PES 2011 tampil tampil dengan gah menemui peminat pada 30 September 2010.Mat Gadget juga adalah antara yang terkejut dan terpegun dengan perubahan mendadak pada PES 2011, sama sekali berbeza dengan PES 2010 sebelumnya.

GAMEPLAY : Jauh berbeza dengan permainan PES dalam generasi sebelumnya. Kawalan bola dan hantaran yang memerah keringat pemain untuk memahami rentak dan corak yang serba memeningkan mencabar pemain untuk berhadapan dengan sesuatu yang baru. Namun bagi pemain yang kreatif dan pandai mengambil peluang, corak serangan yang lebih teratur mampu memperkotak-katik kan jentera pertahanan pihak lawan. Namun begitu, perlu diingatkan AI PES 2011 tidaklah se-"bijak" dulu, di mana mereka kali ini tampil dengan pertahanan yang lebih kebal, sekaligus menyediakan cabaran kepada pemain.

PENAMPILAN : Permintaan grafik yang tinggi telah menampilkan imej dan kualiti permainan yang jitu dan tidak rigid. Kawalan bola, pergerakan pemain dan bola, stadium, semuanya dilakukan secara teliti dan mantap, bergantung kepada prestasi jentera permainan pemain. Namun Konami masih lagi gagal menampilkan yang terbaik dari segi emosi muka pemain, yang jelas ditampilkan pada FIFA 11. Namun kreditasi harus diberi atas kelicinan grafik yang ditampilkan ketika pemain menggelecek dengan skil-skil.

PERMINTAAN : Sesuatu yang agak menyusahkan apabila kedua-dua PES 2011 dan FIFA 11 menampilkan grafik yang tinggi, sekali gus memerlukan wang yang lebih untuk membeli Kad Grafik dan RAM yang baru bagi menampung permainan ini. Walau bagaimanapun, mari kita lihat keperluan minima untuk bermain PES 2011 pada komputer anda.

Intel Processor-Core 2 Duo E4400 2.0GHz
AMD Processor-Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
Nvidia Graphics Card-GeForce 7900 GT
ATI Graphics Card-Radeon HD 5550 512MB
RAM (Memory)-2 GB
Hard Disk Space-8 GB
Direct X-9
 (untuk melihat sama ada komputer anda mampu bermain PES 2011, sila layari ---> http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=951&game=Pro%20Evolution%20Soccer%202011weeblylink_new_window

KELEMAHAN : Tak ubah-ubah dari dulu, PES 2011 masih lagi dengan masalah lesen dari FIFA. Maka, dengan kata lain, anda tak akan dapat bermain sesetengah pasukan seperti Arsenal dan juga Manchester City dengan nama yang sebenar (Arsenal menjadi North London, dan Manchester City menjadi Manchester Blue <---- ???????? ). Selain itu, emosi yang statik ditampilkan muka pemain walaupun ketika menyambut gol agak menyakitkan hati. Namun antara kelemahan yang dapat dibaiki seperi suara commentator yang kini lebih bersemangat, tak seperti dulu (kaku dan selalu mengulang perkara sama).
SAMBUTAN : Memperolehi sambutan yang agak baik daripada web-web pengkritik. Mendapat skor 9/10 di IGN, menandakan resepsi yang baik dari peminat. Tahniah diucapkan, Konami!

FIFA 11
Picture
FIFA 11 dari EA Sports
EA Sports tampil dengan FIFA 11 pada tarikh 28 September 2010, memberikan tentangan yang hebat kepada PES 2011. Juga boleh didapati di pelantar PS2, PS3, PSP, Xbox 360 (PES 2011 juga boleh didapati untuk pelantar tersebut), FIFA 11 mengemukakan cara permainan yang mirip PES 2011, namun tetap berbeza dari segi corak permainannya dan juga mod-mod permainan lain yang menarik.

GAMEPLAY : FIFA 2011 menampilkan mod permainan yang lebih berbeza. Kali ini dalam mod "Be A Pro", pemain juga boleh bermain sebagai penjaga gol, sekali gus membolehkan sistem permainan 22 orang pemain dalam permainan "Be A Pro" secara online. Selain itu, tidak banyak beza antara PES 2011 dengan FIFA 11, cuma Mat Gadget lebih suka bermain mod "Manager Mode" yang ditampilkan FIFA 11 berbanding "Master League" yang ditampilkan PES 2011 disebabkan permainan yang lebih fleksibel sebagai jurulatih pasukan.

GRAFIK : Tidak berbeza dengan PES 2011, FIFA 11 juga memerlukan grafik yang tinggi bagi menyokong paparan yang cantik dan juga lancar. Mat Gadget gagal bermain FIFA 11 di komputer Mat Gadget kerana keperluan untuk menjana grafik yang tinggi (kawan-kawan boleh memeriksa kemampuan komputer masing-masing untuk bermain FIFA 11 di segmen KEPERLUAN di bawah)

KEPERLUAN : Mat Gadget akan berterus-terang, FIFA 11 memerlukan komponen-komponen berprestasi tinggi bagi menjalankan permainan FIFA 11. Pun begitu, mari kita pantau keperluan minima FIFA 11.

Intel Processor-Core 2 Duo E6600 2.4GHz
AMD Processor-Athlon 64 X2 Dual Core 5600+
Nvidia Graphics Card-GeForce 8800 GT 256MB
GFX CardATI Graphics Card-Radeon HD 3870
RAM (Memory)-2 GB
Hard Disk Space-4.5 GB
Direct X-9
(untuk melihat sama ada komputer anda mampu bermain FIFA 11, sila layari --->
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=950&game=FIFA%202011weeblylink_new_window


KELEMAHAN : FIFA 11 masih mempunyai beberapa kelemahan seperti corak permainan yang lebih sukar jika dibandingkan dengan PES 2011. Selain itu gol jarak jauh dan sepakan percuma yang terlalu mudah juga membuatkan FIFA 11 sedikit tempang dari beberapa segi. Secara keseleruhan, masih ada yang perlu dibaiki oleh EA Sports untuk memantapkan lagi FIFA.
SAMBUTAN : Tidak banyak beza dengan PES 2011, FIFA 11 mendapat markah 8.5 / 10 di IGN, dan juga 9 / 10 di GameSpot, lantas menunjukkan persaingan sengit antara kedua-dua produk ini. Tahniah juga diucapkan kepada EA Sports !

KESIMPULANNYA Mat Gadget sangat berpuas hati dengan kedua-dua game ini. Masing-masing menunjukkan potensi grafik dan corak permainan yang mantap. Secara personal, Mat Gadget memilih FIFA 11 daripada PES 2011, namun begitu Mat Gadget meletakkan pilihan pada rakan-rakan untuk menentukan game mana yang lebih baik. Selamat mencuba dan jumpa lagi dalam segmen Gadgeteer nanti!
 
Minta Maaf... 04/15/2011
 
Pertama sekali Mat Gadget nak menyusun sepuluh jari meminta maaf disebabkan kekosongan beberapa minggu ni. Mat Gadget telah disibukkan dengan pelbagai agenda kat KPPS (kalau ikutkan minggu ni pun sebenarnya Mat Gadget tak free). Secara tak sengaja (ehem) Mat Gadget dah pun mungkir janji Mat Gadget dengan pengikut laman Press Cop. Sekali Lagi Mat Gadget minta maaf ye... ^^
Picture
Gomennasai Mina-san... T^T
Bagi menebus kesalahan Mat Gadget, Mat Gadget berjanji minggu ini Mat Gadget akan post sebanyak mungkin untuk pengunjung setia laman Press Cop. Nantikan ye!
 
 
Picture
'kalaulah virus komputer boleh diagnos macam ni rasanye popular dah kerja MA ni =)'
Salam y'alls! Mat Gadget tampil dengan post pertama dalam segmen Dokter Gadget :Anti-Virus terbaik!!!! . Seperti yang kita tahu Virus dan segala keturunannya (i.e Trojan Horse, Worm) tidaklah mendatangkan sebarang keuntungan bagi kita pengguna gadget. Sejak revolusi virus Y2K, Mat Gadget tengok aktiviti virus ni makin berleluasa di alam maya kite ni (jangan terasa bagi yang berkenaan ye =) ). Senang kata, kepada penternak-penternak virus kat luar sana, bersiap sedia lah untuk mengeluarkan wang untuk me-repair gadget anda.

Dalam memilih anti-virus yang baik, kawan-kawan pengguna gadget harus menilai kemampuan diri jugak sebenarnya.  Jom kita tengok apa yang sesuai untuk anda.

Bagi mereka yang ada OS (windows, Mac) dan Microsoft Words genuine
Picture
Haa, untuk mereka yang ada all-genuine program, Mat Gadget rekemen kan korang guna Microsoft Security Essentials. Tanpa bayaran, korang boleh download je antivirus ni. Performance perlindungan yang tip-top, dengan firewall terbaik, tak leceh dan rating detection virus yang cekap membuatkan Microsoft Security Essentials menjadi pilihan. Keburukan cuma satu, bagi mereka yang mempunyai OS dan Words pirate tapi gatal-gatal tangan nak pakai Microsoft Security Essentials, maka Microsoft Security Essentials akan meng-update Windows anda, sekaligus meng-kantoi kan anda. Dengan kata lain, sedia lah nak format komputer ye. =) KEBAIKAN : PERCUMA, FIREWALL YANG DIINTERGRASIKAN BERSAMA OS WINDOWS. KEBURUKAN : MENG-UPDATE OS WINDOWS LANTAS MENG-KANTOIKAN PENGGUNAAN OS PIRATE PENGGUNA. RATING : 4.5 BINTANG.

Bagi mereka yang tak mau beli OS dan Words ori tapi banyak duit nak beli anti-virus
Picture
Sebenarnya Mat Gadget tak berapa galakkan kewujudan golongan ni, sebab Anti-virus sebegini akan buatkan korang terpaksa beli baru setiap tahun dengan harga yang mahal. Tapi bagi Mat Gadget setiap orang ada hak untuk menentukan cara hidup sendiri tak? Baiklah, bagi korang pulak, Mat Gadget paling rekemen penggunaan Kaspersky dan juga Eset NOD32. Kedua-dua antivirus ni dah pun lama menempa nama dalam alam maya dek keberkesanan mengesan, mengawal dan menghapuskan virus.

Picture
Mad Gadget sendiri pernah menggunakan kedua-dua Anti-virus ni. Ternyata memang keberkesanannya sangatlah efektif dan tidak boleh disangkal lagi. Senang kata, kedua-dua Anti-virus ni akan cari virus-virus yang ada dalam Gadget korang sehinggalah ke lubang cacing. KEBAIKAN : SANGAT EFEKTIF DAN BERKESAN DALAM MENANGANI VIRUS. KEBURUKAN : HARGA YANG MAHAL. RATING : 4.25 BINTANG

Bagi pengguna yang memang tak ada duit nak beli OS dan words ori, apatah lagi anti-virus yang mahal tu
Picture
Haa. Mat Gadget dapat rasa ramai kawan-kawan Mat Gadget kat luar sana ada dalam golongan ni. Korang tak perlu risau, Mat Gadget pun berada dalam golongan ni. Almaklumlah student, nak makan pun duit tak cukup. Hehe. Untuk golongan ini, Mat Gadget paling rekemen penggunaan Avira. Avira menepati piawaian penggunaan antivirus percuma yang baik, detection virus yang mantap, seterusnya firewall yang membantu melindungi dari kemasukan virus melalui internet. Selain itu, Avira juga menyediakan servis update melalui file, maksudnya bagi sesiapa yang tak mempunyai connection internet dekat gadget mereka (lebih-lebih lagi komputer), boleh pergi ke mana-mana sumber internet macam cyber cafe dan download dari website avira untuk dapatkan file update terkini. Namun begitu, ia agak memakan masa disebabkan fail tersebut agak besar (25MB). Avira juga kadang akan detect threat palsu, lebih-lebih mereka yang baru download file crack atau patch, juga akan dianggap virus. Walau bagaimanapun, untuk sebuah anti-virus free, Avira mudah dan tak leceh digunakan. KEBAIKAN : PERCUMA, MUDAH, BOLEH UPDATE GUNA FILE. KEBURUKAN : DETECTION PALSU YANG KERAP, FAIL UPDATE YANG BESAR, DAN DETECTION VIRUS YANG KURANG SENSITIF. RATING : 4 BINTANG.

sebarang bentuk perlindungan virus yang lain
Picture
Selain sebarang anti-virus yang korang ada, Mad Gadget rekemenkan korang untuk install Malwarebytes' Anti-Malware sebagai "extra protection" bagi gadget korang. Malwarebytes' Anti-Malware ni free je, dan korang boleh google di internet. Cuba lah, Mat Gadget jamin keberkesanannya.
Picture
USB Disk Security juga satu program yang melindungi gadget anda dari virus, dengan sekali install, tak perlu update, dan USB Disk Security akan auto-scan setiap gadget yang berhubung dengan komputer anda. Sangat bagus, memberi perlindungan 100% daripada virus yang menyelinap melalui pemacu USB. Namun, software ini perlu dibayar penggunaannya. (Mat Gadget menentang penggunaan barang pirate =p)

Tidak banyak yang Mat Gadget boleh tulis di sini untuk melindungi gadget-gadget anda dari virus-virus. Semuanya berbalik kepada sikap masing-masing, yang kebiasaannya mengambil mudah dengan virus dalam gadget anda. Beberapa tips tambahan yang Mat Gadget boleh sampaikan : scan dulu pemacu USB sebelum mula menggunakannya; Jangan double-click pada pemacu USB berpotensi mempunyai virus, sebaliknya right-click dan explore kerana virus masuk ke komputer melalui pembukaan fail melalui double-click. 

Sekian saja dari Mat Gadget minggu ni. Kita jumpa minggu hadapan dengan segmen Games Gempak! Sehingga bertemu lagi!

Mat Gadget
 
Mat Gadget 03/13/2011
 
Salam kepada semua yang membaca post Mat Gadget kali ni.
 Mat Gadget ni kira nye orang baru kat sini lah. Wahhh. 
Mat Gadget rasa terharu dan berterima kasih 
kerana dapat sama-sama menyumbangkan idea
 dan kemahiran Mat Gadget dalam kolum Press Cop. 
Sebagai pendahuluan, salam perkenalan pada semua !

Dalam kolum "The IT Geek ! , MaT Gadget" akan membincangkan semua tentang IT, almaklum lah kita ni sedang menuju ke status negara maju. 
Setidak-tidaknya kita harus ambil tahu sedikit sebanyak ye tak? Mat Gadget akan cuba untuk post setiap hari SABTU setidak-tidaknya, bergantung kepada bahan dan feedback yang Mat Gadget dapat. 
Mat Gadget akan mengutarakan tentang kaedah menjaga gadget anda dalam post bertajuk Doktor Gadget, manakala permainan video terbaru yang meletup dalam post Games Gempak! dan yang terakhir semua tentang gadget-gadget terbaru di pasaran dalam post Gadgeteer.

Mat Gadget mengharapkan sokongan daripada semua ya ! Terima kasih!

Mat Gadget....